Argentína triumfovala na Maracane, Selecao s historickou prehrou

22.11.2023 Celý región

Rio de Janeiro 22. novembra (TASR) - Argentínski futbalisti triumfovali v šlágri 6. kola juhoamerickej kvalifikácie MS 2026 na ihrisku Brazílie 1:0 a potvrdili pozíciu tabuľkového lídra. Úradujúci majstri sveta rozhodli o svojom víťazstve v 63. minúte, keď sa presadil hlavou Nicolas Otamendi. "Selecao" zaznamenalo prvú domácu prehru v kvalifikácii na MS v histórii.

Zápas na štadióne Maracana v Riu sa začal s takmer polhodinovým oneskorením pre nepokoje na tribúnach. Polícia v Riu uviedla, že zatkla osem ľudí. Niekoľko argentínskych hráčov sa snažilo požiadať divákov o pokoj, no potom odišli do šatne, pretože sa situácia nezlepšila. Kapitán Lionel Messi povedal podľa agentúry AFP: "Nebudeme hrať, odchádzame." Hostia sa však na ihrisko vrátili krátko pred 22.00 miestneho času a stretnutie sa začalo krátko na to. "Boli tam naši rodinní príslušníci, mali sme o nich obavy. Bolo to skôr o nich ako o zápase," vysvetlil hviezdny argentínsky kanonier po zápase.

Brazílii chýbal Neymar, ktorý si minulý mesiac roztrhol predný skrížený väz a odtrhol meniskus v ľavom kolene a čaká ho približne dvanásťmesačná pauza. "Kanárikom" nemohol pomôcť ani Vinicius Junior. Dvadsaťtriročný útočník si natrhol sval na ľavej nohe proti Kolumbii a bude pauzovať približne dva mesiace. Napätá atmosféra pred zápasom sa preniesla aj do celého prvého polčasu, keď domáci dostali tri žlté karty. Jedinú strelu na bránku z oboch strán zaznamenal v 44. minúte Gabriel Martinelli, no obranca Cristian Romero zachránil hostí od inkasovaného gólu zákrokom pred bránkovou čiarou. Brazília začala druhý polčas aktívnejšie, no nedokázala z toho vyťažiť presný zásah. Argentína sa dostala do vedenia v 63. minúte. Po rohovom kope Giovaniho Loa Celsa sa presadil hlavou 35-ročný skúsený obranca Otamendi. Domáci dohrávali duel v desiatich, keď striedajúci Joelinton dostal červenú kartu. "La Albiceleste" si už náskok postrážili a s 15 bodmi sú na prvom mieste tabuľky. Brazílii patrí po tretej prehre v rade až 6. priečka a na čelo stráca osem bodov.

"Som veľmi šťastný, opäť sme sa zapísali do histórie a potešili sme našich fanúšikov. Derby sú takéto, ak si treba udržať loptu, spravíme to. Ak sa musíme brániť, urobíme zas to. Preto sme najlepší tím na svete," povedal po stretnutí argentínsky stredopoliar Rodrigo de Paul. Vlaňajší úspech úradujúcich majstrov na MS v Katare spomenul aj tréner Lionel Scaloni. "Je to krásne víťazstvo, ale nedá sa porovnávať s úspechom v Katare. Nie je tu ľahké vyhrať, ale my sme to dokázali," uviedol kormidelník hostí na pozápasovej tlačovej konferencii.

Brazílčania absolvovali v kvalifikácii na svetový šampionát celkovo 65 domácich stretnutí, nevyhrali len štrnásť a v noci na stredu premiérovo prehrali. Zaujímavosťou je, že na víťazstvo nedosiahli na domácej pôde v prebiehajúcej kvalifikácii už dvakrát - v októbri remizovali 1:1 s Venezuelou. Predtým doma nevyhrali naposledy v marci 2016, keď remizovali 2:2 s Uruguajom v kvalifikácii na MS v Rusku. Tá prebiehajúca "kanárikom" všeobecne nevychádza podľa predstáv. Futbalová veľmoc získala v šiestich zápasoch len sedem bodov, prehrala tri duely za sebou v ktorých skórovala len raz a víťazstvo nedosiahla štyrikrát v rade. So sériou prehier, ktorá je najdlhšia od roku 2001, začala aj absencia hviezdneho brazílskeho kanoniera a ťahúňa národného tímu Neymara. Ten prišiel k zraneniu práve v prvom z troch duelov bez bodového zisku, keď Brazília prehrala v Uruguaji 0:2.

"Seleçao" v zostave s Neymarom neprehralo až do zápasu v Montevideu v riadnom čase už vyše dva roky, celkovo až v 16 (12 súťažných) zápasoch. Z týchto stretnutí nestačila po jedenástkovom rozstrele len na Chorvátsko na MS v Katare, kde vypadla s balkánskym súperom vo štvrťfinále. Proti Bolívii si Neymar pripísal v septembri 78. a 79. gól v reprezentačnom drese a stal sa historicky najlepším strelcom "kanárikov". Na čele historickej tabuľky sa odpútal od legendárneho Pelého (77) a v prebiehajúcej kvalifikácii strelil dva góly ku ktorým pridal tri asistencie. Napriek absencii je tak produktívnejší ako Messi (3+0) a pred ním sú len Uruguajci Darwin Nunez (5+2) a Nicolas de la Cruz (3+3).

Ich krajina potvrdila druhú priečku, keď v Montevideu zdolal Bolíviu 3:0. O dva góly sa postaral práve Nunez a pri záverečnom mu asistoval De La Cruz. Tretia je Kolumbia, ktorá uspela na ihrisku Paraguaja 1:0. V ďalších zápasoch Ekvádor zdolal Čile 1:0 a Peru remizovalo s Venezuelou 1:1. Siedme a ôsme kolo kvalifikácie je na programe v septembri budúceho roka. Z desaťčlennej skupiny juhoamerickej zóny CONMEBOL postupuje na záverečný turnaj v USA, Mexiku a Kanade šesť tímov, siedmy zabojuje po rozšírení formátu MS na 48 tímov v interkontinentálnej baráži.

6. kolo juhoamerickej kvalifikácie MS 2026:

Paraguaj - Kolumbia 0:1 (0:1)
Gól: 11. Borre (z 11 m)

Ekvádor - Čile 1:0 (1:0)
Gól: 21. Mena

Uruguaj - Bolívia 3:0 (2:0)
Góly: 15. a 71. Nunez, 39. Villamil (vlastný)

Brazília - Argentína 0:1
Gól: 63. Otamendi, ČK: 81. Joelinton (Brazília)

Peru - Venezuela 1:1 (1:0)
Góly: 17. Yotun - 54. Savarino

tabuľka po 6. kole:

1. Argentína 6 5 0 1 8:2 15
2. Uruguaj 6 4 1 1 13:5 13
3. Kolumbia 6 3 3 0 6:3 12
4. Venezuela 6 2 3 1 6:3 9
5. Ekvádor 6 3 2 1 5:3 8
6. Brazília 6 2 1 3 8:7 7
7. Paraguaj 6 1 2 3 1:3 5
8. Čile 6 1 2 3 3:7 5
9. Bolívia 6 1 0 5 4:14 3
10. Peru 6 0 2 4 1:8 2
 

Vyberte región